Akneihon hoito

Tässä artikkelissa sivutaan lyhemmän kaavan mukaan aknea. Tarkoitus ei ole tehdä kattavaa ihotautiopasta aknesta. Näkökulmana on oma kosmetologin hoitotyössä saama kokemus ja kotihoito-ohjeet asiakkaalle.
Aknea voi esiintyä kaiken ikäisillä, mutta erityisesti murrosiässä. Akne periytyy usein ja hormonaaliset tekijät naisilla (vaihdevuodet, raskaus) voivat laukaista sen). Hyvin tyyppillisesti osalla asiakkaista e-pillerien käytön lopettaminen saa ihon riehaantumaan. Miessukupuolihormoneilla on myös vahva vaikutus aknen syntyy. Ihossa on erityyppisiä komedoja ja syviä märkäpesäkkeita (vaikea aknen muoto). Stressi lisää tulehdusreaktioita ihossa.Aknetyyppejä on useampia.
Aknen hoito kuuluu lääkärille, mutta lievässä aknessa kosmetologi voi hoitaa asiakkaan ihoa. Toki vaikeammassakin tapauksissa kosmetologi voi tukea ihonhoidossa, mutta kipinkapin lääkärille, jos ei itse tunnu pärjäävän enää ihon kanssa. Yksi erittäin tärkeä asia on, että kun iho hoidetaan oikein, oikeilla tuotteilla ja maltillisesti, voidaan vaikuttaa todella paljon esim. arpien muodostumiseen ja myöhemmin mahdollisesti arpien hoitoon. Ei siis kotihoideta ihoa ainakaan niin, että edistetään arpien ja pigmenttimuutoten syntyä kotihoidolla.
Kosmetologi voi tehdä ihonpuhdistuksia ja usein akneiho tarvitsee myös rauhoittavaa hoitoa. Säännölliset hoitolakäynnit ovat avain tuloksiin. Akneihon on usein myös kuiva pinnaltaan, varsinkin jos käytetään hyvin voimakkaita paikallistuotteita ihon hoidossa. Lääkärin määräämä lääkehoito tulee aina ottaa huomioon hoidossa (kuten kaikissa kosmetologin tekemissä hoidoissa). Varsinkin nuorilla iho-ongelmat koettelevat itsetuntoa (ja toivottavasti tänä päivänä ei enää löydy niitä vanhempia, jotka vähättelevät asiaa) ja on tärkeää, että on joku, joka tukee ja kannustaa hoitamaan ihoa.
Kotihoidossa jälleen kerran hyvä puhdistustuote, kasvovesi, kevyt kosteusvoide ja paikallistuote komedojen hoitoon. Puhdistava naamio on myös hyvä lisä hoitotuotteisiin. Ja ehdottomasti öljytön, kevyt aurinkovoide. Kun näppy paranee iholla, ihoon jää ikään kuin arpi. Ja nämä ihoalueet pigmentoituvat erittäin helposti pieniksi, ruskeiksi läiskiksi iholla. Aurinko myöskin parantaa ihoa hetkellisesti (tulehdus lievittyy), mutta loppupelissä aurinko lisää komedojen muodostumista. Syksyllä tuntuukin, että ihon kunto paheneekin kerralla oikein kunnolla.
Meikki ei ole mitenkään kielletty, mutta se pitää puhdistaa erittäin hyvin iholta. Mitkään raskaat, vahapohjaiset meikkivoiteet eivät lähde iholta pelkällä puhdistusmaidolla. Muita tärkeää huomioon otettavaa on
– käsien pesu aina ennen ihon puhdistamista
– älä näplää ihoa turhaan äläkä nojaa käsillä ihoon (leuka)
– vaihda tyynyliina vähintään pari kertaa viikossa
– puhdista iho ehdottomasti aina myös aamulla
– huolehdi, että kasvopyyhe on ehdottoman puhdas tai käytä ihon kuivaamiseen mieluummin esim. kasvopaperia
– älä käytä kasvojen pesuun sieniä, jos et pysty pitämään niitä ehdottoman bakteerivapaina
– meikkivälineitten pitää olla puhtaita. Normipesun lisäksi meikkivälineitten puhdistutuotteita kannattaa käyttää. Mikään ihonhoito ei auta,jos viet joka päivä likaisista siveltimistä tai vipoista bakteereja tai likaa iholle.
– uv-suojaus
– mieti ruokavaliotasi ja sen vaikutusta ihoon. Kehno ruokavalio tai kova treenaaminen ja liian tiukka ruokavalio
– ja lopuksi kärsivällisyyttä. Mitkään iho-ongelmat eivät ratkea hetkessä.

Mainokset
Create your website at WordPress.com
Aloitus
%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close